Jesień to czas, kiedy wszędzie niezaprzeczalnie królują dynie. Wielu ludziom kojarzą się z głównie Halloween, kiedy powycinane na różne sposoby straszą i bawią jednocześnie, zdobią witryny sklepów i okna w mieszkaniach. Jednak zamiast marnować dynie, możemy wykorzystać je w kuchni.

Dynia ma dużo wapnia, potasu, witamin, a beta-karotenu więcej nawet niż marchew. Ostatnio naukowcy odkryli, że cukrzycy, którzy jedzą dynie, mogą zmniejszać dawkę insuliny. Pestki zawierają witaminę płodności – tokoferol. Poza tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, witaminy B, selen, magnez i cynk.

Jednym słowem, samo zdrowie

Celem zajęć  było uświadomienie uczniom, że dynia służy przede wszystkim do przygotowania przepysznych posiłków. Przedszkolaki z „O” wydobywały pestki z dyni i przygotowały z dyni dżem. Dowiedziały się także o innych sposobach wykorzystania tego warzywa.