„Witaminki witaminki,
dla chłopczyka i dziewczynki,
wszyscy mamy dziarskie minki,
bo zjadamy witaminki”.
W piątek, 2 marca 2018r., uczniowie klasy I SP, w ramach realizacji tematu dotyczącego witamin oraz zdrowej żywności, stali się małymi kucharzami, którzy przyrządzili sałatkę owocową.
Zanim dzieci przystąpiły do pracy, przypomniały ważne informacje o prawidłowym odżywianiu. Rozpoznawały również składniki sałatki, wśród których znalazły się zarówno owoce krajowe jak i egzotyczne, np. jabłko, gruszka, brzoskwinia oraz kiwi, ananas, pomarańcza, mandarynka i banan. Pierwszaki samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę, przestrzegając zasad higieny oraz bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przygotowanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji i radości, jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Było smacznie i zdrowo!