Dawno temu dobry król przywiózł z dalekiej wyprawy pewną roślinę, o której mówiono, że jest pożyteczna. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z niej wyrośnie.
Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. I tak zaczęła się wielka kariera ziemniaka potocznie zwanego kartoflem.
To pospolite, ale równocześnie wspaniałe warzywo, przyrządzane jest w polskich domach na różne sposoby. Tym jednak razem uczniowie naszej szkoły postanowili delektować się smakiem ziemniaka upieczonego w ognisku.
W dniu 15 września 2017 r. uczniowie klasy VI wraz z rodzicami i wychowawczynią Edytą Rysz obchodzili Święto Pieczonego Ziemniaka. Dzień ten był doskonałą okazją do zabaw i konkursów, ale także obserwacji pola uprawnego. Dzieci chętnie uczestniczyły w „ziemniaczanych konkurencjach”. Niezwykłą zwinnością i szybkością wykazały się, zbierając ziemniaki oraz rywalizując w konkurencji na najdłuższą obierkę. Uczniowie doskonale bawili się, biorąc udział w konkursach na „Ziemniaka Olbrzyma”, „Ziemniaka Cudaka” i „Ziemniaka Malucha”. Zwieńczeniem święta była degustacja upieczonych w ognisku ziemniaków. Po raz kolejny okazało się, że zajęcia na świeżym powietrzu są wspaniałą okazją do aktywnego spędzania wolnego czasu.