Kolejny tydzień wspólnej zabawy i nauki dobiega końca. Tym razem przebiegł on pod hasłem „Zdrowo jem, więcej wiem”, bowiem od poniedziałku dzieci z oddziału przedszkolnego realizowały tematy związane z zasadami zdrowego żywienia. Podsumowaniem tego kręgu tematycznego było piątkowe spotkanie dwóch grup: 3-4 latków oraz 5-6 latków na wspólnym robieniu owocowych szaszłyków.
Banany, jabłka, gruszki i winogrona to najczęściej spotykane wśród nadziewanych przez dzieci owoców. Nie zabrakło jednak innych, takich jak: maliny, śliwki czy brzoskwinie, które choć w mniejszej ilości również widniały na długich patyczkach. W czasie pracy panie przypominały, jak ważne i potrzebne dla organizmu jest spożywanie warzyw i owoców ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze i witaminy. Gdy owocowe przekąski były już gotowe, dzieci mogły przystąpić do ich konsumowania. Po poczęstunku i uporządkowaniu sali najedzone i bogatsze o nowe doświadczenie powróciły do dalszych zajęć. Taka forma pracy z dziećmi nie tylko sprawia im wiele radości, ale jest również zachętą do sięgania po zdrowe produkty.