„Poezja bierze początek ze wzruszenia
rozpamiętywanego w spokoju”.
– William Wordsworth
18 grudnia 2019 r. w Krośnieńskiej Bibliotece Publicznej miało miejsce uroczyste rozstrzygnięcie dwudziestego, jubileuszowego Konkursu Literackiego, podczas którego nagrodzeni zostali młodzi poeci i prozaicy z południowej Polski.
W turnieju pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Krosna i Starosty Powiatu Krośnieńskiego, współorganizowanym przez Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Krośnieńskiej, wzięło udział 96 uczestników, którzy zgłosili 145 utworów poetyckich i prozatorskich. Prace oceniało jury, któremu przewodniczył poeta i krytyk literacki Mariusz Kalandyk. Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Monika Smoleń (kl. VIII) i Sebastian Huta (kl. VII). Szczególne uznanie w oczach komisji zyskały wiersze Moniki, która została laureatką I miejsca w kategorii poezja.
Młodzi poeci i prozaicy usłyszeli wiele ciepłych słów od Prezydenta Miasta Krosna – Piotra Przytockiego, który pogratulował im zapału i talentu literackiego oraz zachęcił do rozwijania swoich pasji. Nagrodzonym i wyróżnionym złożono gratulacje oraz życzono dalszych sukcesów na polu literatury. Na zakończenie laureaci pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach odczytali swoje utwory.
Poniżej zamieszczamy nagrodzony wiersz Moniki Smoleń, laureatki I miejsca.
Inna
Czy jestem inna?
Chyba nie.
Moje ciało to mikro i makroelementy.
Żyję pomiędzy cząsteczkami
azotu
wodoru
argonu.
Drażnią mnie
brak rutyny,
hałasy,
odgłosy stukania